Tom Liekens
PAINTINGS

DOG YEARS: 2019-2020
ONE MILLION YEARS BC: 2017 -2018
BARBIZON: 2016-2018
THE TROPHY : 2010-2014
WUNDERKAMMER : 2012-2016
GREENHOUSE: 2012-2015
Waldeinsamkeit: 2011
MENSCHEN, TIERE, SENSATIONEN: 2009-2020
PANORAMA: 2006-2019
DECOR THEATER
SOUVENIRS EXOTIQUES: 2004-2006
MADAGASKAR: 2001-2016
FOSSILS: 1999-2000
EXHIBITIONS

Current
Past
ABOUT
Publications
Contact
Resume
About the work
Texts



EXHIBITIONS : Current
ONCE UPON A TIME IN THE FOREST
ONCE UPON A TIME IN THE FOREST

De tentoonstelling Tom Liekens ”Once Upon a Time in the Forest” loopt van 22 september tot 20 november 2022. Zij start tijdens het openingsweekend op zaterdag 17 september en zondag 18 september van11 uur tot 19 uur.

Openingswoord door Jan Decleir op zaterdag 17 september om 18u.

 Tom Liekens ”Once Upon a Time in the Forest” van 22 september tot 20 november 2022

 

Galerie De Zwarte Panter

 

Hoogstraat 70-72-74

 

2000 Antwerpen

 

De galerie is open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13u30 tot 18u00 en op afspraak.



Tom Liekens (°1977) is gefascineerd door de weinig realistische wijze waarop fauna en flora doorgaans worden voorgesteld op schilderijen, in sprookjes en mythes, of in films.

 

Naast schilderijen maakt Liekens de laatste jaren vooral monumentale collages op doek die bestaan uit houtsneden en structuurafdrukken.  Liekens ontwikkelde zelf dit unieke procedé. Met deze collagetechniek kan hij grafiek op groot formaat maken. De mensen en dieren die zijn doeken bevolken, worden gedetailleerd met een beitel uitgesneden uit hout. Vervolgens worden de prints ervan uitgeknipt en opgeplakt op een achtergrond, samengesteld uit afdrukken van ingeïnkte takken, bladeren en schors. Het geheel vormt een bos.

 

Het bos is één van de meest voorkomende decors voor sprookjes. Het is een plaats buiten de veiligheid en vertrouwdheid van de stad of het dorp. Het vertegenwoordigt het onbekende, waar alles kan gebeuren. Het valt buiten de normale ervaring en is zowel een magisch rijk als een plaats van gevaar. Bossen en sprookjes gaan samen: magisch en tijdloos. Het licht en de schaduw van de bosrijke omgeving is door de eeuwen heen een vaste favoriet geweest van verhalenvertellers. Het is moeilijk om je een traditioneel sprookje voor te stellen zonder een eeuwenoud bos.

 

Ook de sprookjes van Tom Liekens spelen zich af diep in het woud, ver van de beschaafde wereld. Zijn grote houtsneden vertellen echter geen kinderverhaaltjes, maar zijn sprookjes voor volwassen. Het zijn seksuele en gewelddadige taferelen tussen personages die het midden lijken te houden tussen mens en dier. De afgebeelde omstaanders op het doek zijn heimelijke getuigen die bespieden en filmen. Ook de toeschouwer zelf voelt zich een voyeur van een donkere fantasiewereld die tegelijk heel realistisch wordt verbeeld.

 

Pleasures of the Fur

De uitdagende vrouwen en mannen op de werken dragen vaak bontmantels, wat zowel associaties oproept met decadentie als met dierlijkheid. Sommigen zijn zelfs volledig verkleed als dier; ze dragen Fursuits, kostuums die antropomorfe dieren voorstellen. Andere hybride figuren verwijzen dan weer naar de Griekse mythologie.

 

Bestialiteiten komen vaak voor in de mythen. Het gebeurt er niet zelden dat een god in de gedaante van een dier, seks heeft met een mens. Niet alleen oppergod Zeus heeft, in dier getransformeerd, vele vrouwen bevrucht (bijvoorbeeld Leda, als zwaan), maar ook andere goden hebben in dierlijke vorm seksuele handelingen bedreven met de mens. De fysieke liefde tussen mens en dier, was er eigenlijk één tussen mens en god. De minotaurus, half man, half stier werd dan weer geboren na de gemeenschap tussen de koningin Pasiphaë en een witte stier.

 

Ten voeten uit

Tom Liekens wisselt complexe composities met meerdere personages af met portretten van geïsoleerde figuren. Hij vroeg aan verschillende mannen en vrouwen om hiervoor te poseren. De foto’s die hij van hen nam dienden als vertrekpunt voor deze levensgrote portretten, ten voeten uit. Ze ogen statig en imposant.

Op een zelfportret, op de rug gezien, poseert de kunstenaar met een doodshoofd. Hij liet hiervoor een medische scan maken van zijn eigen schedel waarna hij die liet printen in 3D. Hij maakte zo zijn eigen sterfelijkheid tastbaar en keek letterlijk de dood in de ogen.

 

Voyeurisme, bestialiteiten, seks, macht en geweld in een soort van magische wereld. De fascinerende zwart-wit doeken van Liekens ogen zowel provocerend als mysterieus.

 

 

 


Tom Liekens Sauvage
Tom Liekens Sauvage
wanneer:
za 4 september 2021 van 13.30 tot 18 uur
zo 5 september 2021 van 11 tot 18 uur
za 11 september 2021 van 13.30 tot 18 uur
zo 12 september 2021 van 11 tot 18 uur
za 18 september 2021 van 13.30 tot 18 uur
zo 19 september 2021 van 11 tot 18 uur
za 25 september 2021 van 13.30 tot 18 uur
zo 26 september 2021 van 11 tot 18 uur
waar:
cultuurhuis de Bijl, 
Dorp 1
2980 - Zoersel


Tom Liekens: Sauvage

"De mens heeft de drang de natuur te beheersen en zichzelf erboven te stellen. We zijn echter ook maar dieren. We leven meer volgens dierlijke instincten dan we willen toegeven.” 

Tom Liekens (°1977) geeft in Sauvage uitdrukking aan het dierlijke in de mens en het humane in dieren. In zijn monumentale schilderijen, houtsneden en collages toont hij onze dubbelzinnige houding tot de natuur. Hij is gefascineerd door de historische wijze waarop we fauna en flora voorgestellen op schilderijen, in sprookjes of in films. Ook de artificiële presentatie in dierentuinen, natuurhistorische musea, curiositeitenkabinetten en jachtkamers zijn een bron van inspiratie. Naast kunst- en cultuurhistorische citaten verwijst Liekens impliciet naar de actualiteit.


The Reptile Room
The Reptile Room
23.04.2021 - 5.06.2021

 

Galerie Bart

 Elandsgracht 16

 

1016 TW Amsterdam

 +31 20 320 62 08

 

 info@galeriebart.nl

 

 

 

 

Open Tue - Sun

13.00 - 18.00

on appointment



 Tom Liekens – The Reptile Room

Met hun kunstmatige verlichting steken terraria met reptielen en kassen met planten af tegen een donkere of zwart-witte omgeving. Het zijn microklimaten, waarin de mens een stukje natuur opsluit en koestert. ‘Onze drang om de natuur te beheersen en in huis te halen, intrigeert me,’ zegt Tom Liekens (Bonheiden, België 1977). ‘Een neiging die ook mij niet vreemd is.’ Als kind had hij al een terrarium en inmiddels houdt zijn woonkamer het midden tussen een reptile room en een eigentijdse Wunderkammer.
 
Het nabootsen en daarmee gelijktijdig ontkennen van de natuur komt voort uit nieuwsgierigheid en fascinatie. Maar tegelijkertijd is het ook een vertoon van dominantie. ‘Onze verhouding tot andere dieren is verstoord. We schieten wolven uit de bossen en nemen een hond. We zijn op zoek naar een wilde natuur, maar etaleren die het liefst achter tralies in een dierentuin.’ Tom vergelijkt het met het kijken naar films: een gefantaseerde natuur, gevangen in een televisietoestel, waar je al chips etend voor kunt zitten. Uit de Hollywoodversies van de werkelijkheid komt een groot deel van onze beeldvorming vandaan. Bijvoorbeeld over dinosaurussen, die lang voor het ontstaan van de mensheid uitstierven, maar waarvan we desondanks een heel levendig beeld hebben.  
 
Ons beeld van dinosaurussen evolueerde van onhandige hagedis naar ver uitgewerkte monsters, van wie we zelfs kleur en geluid denken te kennen. Intussen is de ooit gevaarlijke T-rex getemd tot speelgoed voor op de kinderkamer. Tom: ‘Hoe wij kijken naar natuur en verleden en onze ideeën daarover steeds bijstellen, daar buig ik me graag over.’ In navolging van oude films hebben zijn dino’s iets houterigs en gaan ze, tegen de achtergrond van een gedramatiseerd landschap, de confrontatie aan met enorme gorilla’s. Dat strookt niet met de werkelijke tijdlijn, maar is – te oordelen naar een film als King Kong – een door ons gedroomde battle royale. Intussen waarschuwt diezelfde film voor het grootste gevaar: de mensheid.  
 
Niet alleen in zijn voorstellingen, maar ook in werkwijze speelt Tom graag met het conflict tussen cultuur en natuur. Bladeren van planten worden ingeïnkt en met een etspers op dun Japans papier afgedrukt, om vervolgens als collage op doek te worden geplaatst. Daar transformeren takken tot bomen en levert de afdruk van een houten plank een landschap op, waarin hij zijn houtsneden en etsen van dino’s en reuzenapen plakt. De grote formaten zijn ongebruikelijk voor drukwerk. ‘De plant bepaalt de schaal,’ aldus Tom. ‘Grafiek is bedoeld om te vermeerderen, maar ik gebruik het om tot een uniek beeld te komen. Een plant is een monotype; die laat zich maar één keer afdrukken.’ Ook daar, in een artificieel opgebouwde natuur op doek, toont zich indirect de kwetsbaarheid van het originele materiaal.

Zoology
Zoology

Open zaterdag en zondag van 10u tot 18u. Nocturne donderdag 6 mei van 18u tot 22u.
We werken met tijdslots van 1 uur. Reserveren kan door een mailtje te sturen naar reservaties@zebrastraat.be.



De expositie toon werk van Alexi Williams Wynn (VK), Carsten Höller (BE), Chaim van Luit (NL), Filip Van Dingenen (BE), Guy Slabbinck (BE), Katleen Vinck (BE), Maarten Vanden Eynde (BE), Maya Zack (IL), Nick Ervinck (BE), Shikh Sabbir Alam (BD), Tom Liekens (BE) en Wesley Meuris (BE).

De archiefstukken en curiosa komen uit de collecties van Universiteitsbibliotheek Gent en GUM.
De kunstwerken van Carsten Höller en Shikh Sabbir Alam worden geleend van S.M.A.K.
Zoology wordt gecureerd door Benedict Vandaele in samenwerking met Stichting Liedts-Meesen.

De filmmiddag - verschoven naar een latere datum - wordt georganiseerd in samenwerking met KASKcinema.
Panelgesprek (Engels) op zondag 25 april, van 10.30 tot 12 via de facebookpagina van Zebrastraat
Sprekers: Filip van Dingenen (deelnemende kunstenaar), Wesley Meuris (deelnemende kunstenaar) en Tomaz Rusek (beleidsmanager EAZA)
Moderator: Tamara Beheydt (H ART, De Tijd...)


DOG YEARS
DOG YEARS

De tentoonstelling van Tom Liekens, Dog Years, gaat van start tijdens het openingweekend van zaterdag 30 en zondag 31 januari van  11u tot 19u en loopt nog tot en met zondag 4 april



 

TOM LIEKENS - DOG YEARS 

 

Dog Years is de zevende tentoonstelling van Tom Liekens (°1977) in De Zwarte Panter. Twintig jaar geleden debuteerde de toen tweeëntwintigjarige kunstenaar in de galerie. Sindsdien bouwde hij aan een consequent oeuvre dat zowel qua thematiek als uitvoering erg verassend en authentiek is. Zowel zijn soloprojecten als de thematische tentoonstellingen die hij (mede)cureerde konden op een groeiende belangstelling rekenen. Vorig jaar nog bezochten 20.600 bezoekers zijn tiendaagse tentoonstelling in het Geraard De Duivelsteen in Gent. Een recordaantal. Zijn werk is opgenomen in tal van private en publieke collecties, zoals het M HKA, De Domijnen in Sittard, Museum van Bommel van Dam in Venlo, Belfius-collectie, Nationale Bank België, Hogeschool Artesis, Universiteit Antwerpen, Kunstcollectie provincie Antwerpen. Ook verschenen er drie lijvige monografieën van zijn werk.   

 

De natuur treedt vaak op het voorplan in zijn schilderijen en collages. En toch is Liekens allesbehalve een traditionele landschapsschilder of dierschilder. Hij toont ons in veel van zijn monumentale werken een artificiële natuur, de natuur als decor. In andere doeken geeft hij uitdrukking aan het dierlijke in de mens en het humane in het dier. Met een bijzondere fascinatie observeert de kunstenaar hoe fauna wordt voorgesteld in sprookjes, films en doorheen de kunstgeschiedenis. Die afbeeldingen tonen hoe de mens zich verhoudt tot de natuur en tot ‘andere’ dieren. De mens negeert de werkelijke eigenschappen van het dier door er van alles op te projecteren en aan toe te schrijven. Die afbeeldingen demonstreren ook hardnekkige vooroordelen, tegen elk bewijs van het tegendeel in. En ze laten zien hoe sterk de gevoelens zijn die bepaalde dieren bij ons oproepen. Ze vertellen, net als de schilderijen van Liekens zelf, uiteindelijk meer over ons als mens dan over de afgebeelde dieren. In sommige van Liekens’ schilderijen zijn dieren herleidt tot curiosa of jachttrofeeën. De mens vangt, doodt en pronkt met het dier als met een kostbaar voorwerp.  

 

Daarnaast toont de schilder ook een opmerkelijke interesse in grafiek. Hij maakt bijgekleurde etsen als voorstudies voor zijn schilderijen. Indrukwekkend zijn de collages op groot formaat die zijn samengesteld uit houtsneden, gravures en structuurafdrukken. Liekens ontwikkelde zelf dit unieke procedé waardoor hij grafische werken op groot formaat kan maken. Deze heel directe manier waarmee hij met grafiek omgaat sluit nauw aan bij zijn schilderwerken. Vaak maakt hij van een schilderij een versie in houtsnede of andersom.  

  

In Anatomie Clastique combineert de kunstenaar de verschillende technieken. Het schilderij met daarin verschillende gravures geplakt is de verbeelding van het surrealistisch ogende atelier van de 19de eeuwse Franse dokter Louis Auzoux die anatomische modellen in papier-maché ontwierp. Later richtte de arts een fabriek op voor anatomische menselijke modellen en creëerde hij modellen van planten en dieren. Hij noemt zijn modellen Anatomie Clastique, afgeleid van het Griekse klastos wat gebroken in stukken betekent.  

Op andere doeken in Dog Years figureren vreemde ‘mensen’ met de kop van een hond als hoofd. De inspiratie vond Liekens in het paneel De Pelgrims van Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, waarop Sint- Christoffel staat afgebeeld. De patroonheilige van de reizigers en de pelgrims was volgens een Middeleeuwse legende afkomstig uit het land der Hondkoppigen. Eén van de Hondkoppigen liet zich dopen en kreeg de naam Christoffel. Door zijn bekering kreeg hij een menselijke tong en kon hij spreken. Deze heilige die een martelaarsdood zou gestorven zijn werd lang dan ook voorgesteld met een hondenkop. Dat idee nam Liekens over in zijn versie van het paneel. In de daaropvolgende werken kregen de honden steeds meer menselijke uitdrukkingen. Ze werden gaandeweg een metafoor voor de verwarrende en soms gewelddadige tijd waarin we leven.  

 

 


Tom Liekens in Het Duivelsteen
Tom Liekens in Het Duivelsteen

Vrijdag 19.07.2019 20.00 uur met openingswoord van Johan terryn.

Tom Liekens in Het Duivelsteen

20/07 tot 28/07 dagelijks van 14u tot 22u

Geraard De Duivelstraat 1, Gent

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Geeraard de Duivelsteen is het voormalig romaans steen uit de 13de eeuw, zogenaamd naar Ridder Gheeraert van Ghent, bijgenaamd de Duivel, die het toen bewoonde. Dit iconische Gentse monument werd door de eeuwen gebruikt als wapenarsenaal, school, Seminarie, krankzinnigengesticht, tucht- en weeshuis, brandweerkazerne en tenslotte als Rijksarchief. Het Duivelsteen is thans in privébezit en wordt nu - voor dat de restauratie aanvangt en het gebouw een herbestemming krijgt- uitzonderlijk opengesteld voor publiek.

Het indrukwekkende gebouw met zijn hoge binnenmuren is de gedroomde locatie voor een tentoonstelling van Tom Liekens. In de historische zalen toont hij naast een selectie van oudere en recente grote schilderijen ook voor het eerst drie gigantische theaterdoeken van wel 8 bij 12m!


De expo is in samenwerking met YART die in de gewelvenkelder haar slotexpo presenteert. In de tuin bouwde het kunstenaarscollectief F.O.T.A. een kunstwerk dat gedurende de Gentse Feesten als platform zal dienen voor allerlei performances.


 

foto: Diego Franssens


HET EINDE VAN EEN SOMBERE DAG
HET EINDE VAN EEN SOMBERE DAG

Het Art Center Hugo Voeten nodigt u van harte uit op de vernissage van de tentoonstelling

 

 

Tentoonstelling |  Exhibition 14.04.19 > 07.07.19 |  Do > Vr | Thu > Fri 13.30 > 17.00

Art  Center  Hugo  Voeten,  Vennen  22,  2200  Herentals,  België  |  Belgium

+32 14 22 91 18 | info@artcenterhugovoeten.orgwww.artcenter.hugovoeten.org


 



Tom Liekens

Het Einde van een Sombere Dag

 

 

 

 Tom Liekens - hoewel beslist geen voorstander – is al jarenlang gefascineerd door de jacht en visvangst en hoe die door de eeuwen heen in vele gedaantes afgebeeld werd op schilderijen. De kunstenaar inspireerde zich bijvoorbeeld op Barokke jachtstillevens; voorraadkamers waar het dode wild hoog opgestapeld lag. De meest uiteenlopende diersoorten wachtten daar op hun verwerking in de keuken: zwanen, pauwen, herten en hazen. Of de variant hierop, het Barokke visstilleven waar tientallen vissen naar adem liggen te happen of hun uitpuilende ogen en glanzende schubben getuigen van hun recente dood.

 

In The Eye of the Tiger staan echter plastiek speelgoeddiertjes, die je in elke kinderkamer aantreft, model. Hij stapelt de diertjes op en schildert het tafereel als een stilleven op groot formaat. De kunstenaar gebruikt de speelgoeddiertjes als artificiële modellen om hun archetypische en iconische kwaliteiten. Door ze groter te schilderen dan ze in werkelijkheid zijn, lijken ze levensecht, wat een dramatisch bijna apocalyptisch beeld oplevert vol associaties. 

 

Andere werken verwijzen dan weer naar het fenomeen van de jachttrofee. Op het titelschilderij van de tentoonstelling poseren jagers fier bij hun pas geschoten wild. Of hij toont de verzamelzucht van de jager: overladen muren vol geprepareerde trofeeën: koppen van leeuwen, buffels en antilopen, slagtanden van olifanten, edelhertgeweien of schedels van moeflons en luipaarden. De rijke buit is niet alleen een macabere herinnering van de jager aan zijn avonturen maar zou ook zijn moed en doorzetting moeten illustreren. Of hoe jagers hun eigen eer najagen. En uitstallen.

 

Hugo Voeten was zelf een verwoed jager. De jachttrofeeën die in confrontatie met Liekens doeken worden getoond, komen uit zijn privécollectie.

 

De schilderijen van Tom Liekens zijn een mix van pathos en dramatiek, overgoten met een relativerende ironie.

 










One Million Years BC
One Million Years BC

https://www.youtube.com/watch?v=DqBzHZ2-d20




The Land that Time Forgot
The Land that Time Forgot
Vernissage op zondag 25 Juni om 11uur met openingswoord van kunstenaar-schrijver Pjeroo Roobjee.
Tom Liekens
The Land that Time Forgot
25.06 – 27.08.2017
 
Light Cube Art Gallery
St-Martensstraat 12
B-9600 Ronse

info@light-cube.be
www.light-cube.be
open
woe-zo: 14u tot 18u
en op afspraak.


The new works of the artist take place in a prehistoric era when dinosaurs were the rulers of the world. The images are inspired by the 19th century concept of dinosaurs whose fossilized sceletons were attributed to Biblical monsters from the period of the Deluge. Also the stop-motion dino’s from early Hollywood movies such as ‘1 million Years BC’, ‘The Land that Time forgot’ or ‘King Kong’ served as the starting point for the bold series of paintings full of action and drama.


Het Wilde Westen. Van Buffalo Bill tot Bobbejaan
Het Wilde Westen. Van Buffalo Bill tot Bobbejaan

Warande Turnhout 18/02 tot 14/05

Venetiaanse Gaanderijen Oostende 3/07 tot 1/10/2017





Artikel in GvA van Frank Heirman









Artikel in De Morgen van 26/9/2016

door Robin Broos







TOM LIEKENS - Lust for Life 

 

Tom Liekens (°1977) is beslist geen nieuwkomer in de Belgische kunstwereld. De kunstenaar woont en werkt in Antwerpen waar hij  in 1999 afstudeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Sindsdien nam hij deel aan ettelijke exposities, sleepte hij de Camille Huysmansprijs voor Schilderkunst (2006) in de wacht, en werd hij genomineerd voor de Prijs Beeldende Kunst van de Provincie Antwerpen (2005). Hij heeft reeds 2 lijvige monografieën op zijn naam staan en zijn werk  werd zowel in publieke als in private collecties opgenomen: 

het M HKA, Bank Belfius, Nationale Bank België, Artesis Hogeschool, Universiteit Antwerpen, Kunstcollectie Provincie Antwerpen en Museum Van Bommel-Van Dam Venlo.

 

In de tentoonstelling Lust for Life toont Tom Liekens zijn recente  monumentale schilderijen en collages. Ook nu weer is zijn werk doorspekt met kunst- en cultuurhistorische citaten. 

Lust for Life verwijst naar de mythe van Vincent Van Gogh, de gekke maar geniale ‘peintre maudit’, die een dankbare inspiratiebron bleek voor verschillende populaire media. De verstrengeling van mythevorming en massacultuur werd in de jaren dertig van vorige eeuw ingezet met de publicatie van Irving Stones biografische roman Lust for Life (1934) en de verfilming ervan in 1956 met Kirk Douglas in de hoofdrol. Het is deze film die de inspiratie vormde voor Liekens’ schilderijen. Vooral de dramatische scène waarin de gekwelde Van Gogh tussen het koren zijn ‘zogenaamde‘ laatste meesterwerk schildert, geplaagd door rondvliegende kraaien als metafoor voor zijn gevecht met demonen, bleef hangen. Dit pakkende filmmoment heeft natuurlijk weinig te maken met de historische realiteit. Zoals wel vaker bij Van Gogh neemt de mythe het over, en Liekens doet er nog een schepje boven op. Op zijn doek lijkt Van Gogh wel beland in The Birds van Alfred Hitchcock. 

 

In de kapel hangt een ander schilderij waarin vogels een gewelddadige hoofdrol spelen: het imposante doek van wel 5 op 10m toont een slaapkamerinterieur waarin tientallen eksters een ware ravage aanrichten. 

De werken ‘Delacroix’s Dream’ in de vitrineruimte  zijn dan weer  een hommage aan de beroemde  Franse schilder uit de Romantiek, Eugène Delacroix: twee olieverfschilderijen en een collage van houtsneden, die samen staan voor het mythische werk dat Delacroix nooit maakte. Ook hier lijkt een strijd aan de gang tussen mens en dier. Christenen voeren een hopeloos gevecht met tijgers, leeuwen, zelfs olifanten en nijlpaarden. Wie zijn held eert met één werk, claimt hem te kunnen overtreffen. Wie er drie nodig heeft, erkent nederig dat hij zoekend is. Al bewijzen Liekens’ taferelen net zo goed dat de schilder zijn grote voorbeeld kent; sterker zelfs, hij draagt Delacroix in zijn bloed net zoals deze laatste schatplichtig was aan Pieter Paul Rubens.

 

De schilderijen in de bovenzaal van de galerie getuigen allemaal van  eenzelfde broeierige atmosfeer. Plantenserres, subtropische zwembaden en terraria tonen een kunstmatige wereld waarin de mens tracht een stukje tropische wildernis te reconstrueren.  De menselijke drang om de natuur te willen bezitten, opsluiten en controleren is één van de rode draden doorheen zijn oeuvre.

 De nachtelijke aanblik van verlichtte serres inspireerden hem tot grootse collages, die bestaan uit afdrukken van tropische planten, schors en takken. Ook de wereld van de terrarium- en aquariumliefhebber kent de kunstenaar zeer goed: als kind al was Liekens immers fanatiek bezig met het houden van hagedissen, slangen, schildpadden, wandelende takken en vissen. 

 

Naar aanleiding van de expo Lust for Life verschijnt het gelijknamige, rijk geïllustreerde boek. Tevens  verschijnt een bibliofiele editie in foedraal, in een oplage van 20 exemplaren met telkens twee originele houtsnede-collages op papier van Tom Liekens, uitgegeven door De Vrienden van De Zwarte Panter. De intekenprijs van deze bijzondere bibliofiele editie bedraagt 350€.

 

 

 

 

 

 

 

 

 






Delacroix's Dream
Delacroix's Dream

op zondag 13 september 2015 om 15 u

 

in cultuurcentrum Hasselt

 

 

 

inleiding: de heer Axel Daeseleire, acteur

 

 

 

 

 

 

 

 

 



De tentoonstelling loopt tot en met 8 november 2015 van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 u,

 

zaterdag en zondag van 13 tot 17 u.

 

 

cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, B-3500 Hasselt, 011 22 99 31, ww.ccha.be

 

 

 

 

 


Serres Chaudes
Serres Chaudes

Tom Liekens- Serres Chaudes van 4 april- 31 augustus.

Plantentuin Meise



De SERRES CHAUDES van TOM LIEKENS
Vanaf april is SERRES CHAUDES, de nieuwe tentoonstelling van kunstenaar Tom Liekens te bezoeken in het kasteel van Bouchout in de Nationale Plantentuin in Meise, het prachtige park met grote subtropische broeikassen.

Een onderwerp dat steeds terugkomt in zijn werken is de natuur in haar kunstmatige vorm, zoals we die bijvoorbeeld kennen uit dierentuinen en natuurhistorische musea maar ook uit wintertuinen en plantenserres.
De nachtelijke aanblik van verlichtte serres inspireerden hem niet alleen tot verschillende schilderijen maar ook tot monumentale collages, die bestaan uit afdrukken van tropische planten, schors en takken.

Zijn kunstmatige paradijzen waarin een bevreemdende sfeer wordt opgeroepen, hebben veelal iets van een droom: broeierig, dreigend en raadselachtig.

Andere werken tonen de de 19de eeuwse werkruimte van Charles Darwin. Met zijn passie voor de natuur en zijn fascinatie voor de figuur van Darwin als uitgangspunt realiseerde Liekens tientalle houtsneden in het Frans Masereelcentrum voor grafiek. Deze vormden de basis voor de grote collages. Het overvolle Victoriaanse interieur is niet alleen inhoudelijk erg interessant, maar ook beeldend vol mogelijkheden.

De tentoonstelling is ook een ideale gelegenheid om de collecties van de plantentuin waaronder het spectaculaire glazen Plantenpaleis te herontdekken. 

 


A Belgian Politician
A Belgian Politician

Een artistiek en ludiek antwoord op een vonnis.

Tentoonstelling A Belgian Politician
Van 20 feb tot 28 Maart. Open do-za van 14u tot 18u.

 

 




 Kunstenaars Lieven Segers en Tom Liekens vroegen aan 150 Belgische kunstenaars om een eigen interpretatie te maken van de foto van Jean-Marie Dedecker van Katrijn van Giel, die Luc Tuymans al eerder inspireerde voor zijn schilderij A Belgian Politician.

Velen reageerden erg positief, met een beeldend antwoord op een onderwerp waarover al veel van woorden is gewisseld. De werken worden samen getoond in de tentoonstelling A Belgian Politician, die zal plaats vinden in de non-profit ruimte Marion De Cannière Art Space in Antwerpen. De kunstenaars willen zo op een a...rtistieke en ludieke manier hun ongenoegen uiten over de in hun ogen onterechte veroordeling voor plagiaat.

Een belangrijke uitspraak die in strijd is met de noodzakelijke vrijheid van de kunst. Het verder werken op bestaande beelden is een courant gegeven in de kunstgeschiedenis van de laatste 100 jaar. Onze wetgeving is onvoldoende aangepast aan die artistieke realiteit.
Elke van deze kunstenaars bleek in staat een bestaand beeld naar eigen hand te zetten, door het van uitzicht en inhoud te veranderen, zodat een nieuw beeld onstond en men niet langer kan spreken van 'plagiaat'.

De tentoonstelling heeft geenszins de intentie de fotografe te beschimpen of afbreuk te doen aan de kwaliteit van haar foto.

 

 


artikel in H ART over Taxidermist
artikel in H ART over Taxidermist

Artikel over Taxidermist in

H ART 25 sep 2014




Tentoonstelling Taxidermist
Tentoonstelling Taxidermist

Galerie De Zwarte Panter 2014

 

fot: Diego Franssens




Tentoonstelling Taxidermist
Tentoonstelling Taxidermist

Galerie De Zwarte Panter 2014

 

foto: Diego Franssens




Tentoonstelling Taxidermist
Tentoonstelling Taxidermist

Galerie Zwarte Panter 2014

foto: Diego Franssens




Taxidermist
Taxidermist

de opening van de tentoonstelling TAXIDERMIST van Tom Liekens

 
 op zaterdag 6 september tussen 16 en 22 uur
 met een inleiding van televisiemaker Johan Terryn om 18 uur

Tegelijk is het de voorstelling van het boek Tom Liekens. 2004-2014 met teksten van Marc Ruyters en uzelf.
Ik heb voor u een bibliofiel exemplaar in foedraal met twee bijgekleurde etsen als dank voor uw tekstuele bijdrage.
Ik hoop u daar te mogen begroeten.
 
Ik ben er naast de vernissage ook steeds op zondagen. Laat me weten als je zou komen, dan geef ik je een rondleiding.

DE TENTOONSTELLING
Van 7 september tot 9 november
do-zo van 13u30 tot 18u.



Het Wonderkabinet
Het Wonderkabinet

Praktisch

 

Waar? In de Dominicaner Bibliotheek

 

van Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent.

 

Wanneer? Elke dag tijdens de Gentse Feesten (van 16 tot en met 27 juli) en in de weekends van 2-3, 9-10, 15-17 augustus.

 

Openingsuren: van 11 tot 18 uur.

 

Toegang? Volwassenen betalen 5 euro,

 

kinderen tot 12 jaar, studenten en medewerkers van de UGent (op vertoon van studenten-/ personeelskaart) gratis; leden van de Associatie UGent aan reductietarief 3 euro.

 

Randprogramma.

 

Tijdens de Gentse Feesten:

 

- lezingen die het verleden van wetenschappelijke disciplines confronteren met hedendaags onderzoek en die vreemde ontdekkingen en curiosa in de wetenschap belichten.

 

- workshops voor kinderen.

 

Meer informatie?

 

www.wonderkabinet/UGent.be



Het wonderkabinet

 

Een reis door de tijd. De kennis van de wereld in één kamer. 350 bijzondere

collectiestukken uit de Gentse Universitaire collecties.

 

Een zeeduivel. Een cycloop. Een varken met twee koppen. Zonnekijkers

en microscopen. Merkwaardige vruchten. Fossielen. Objecten uit de

Gallo-Romeinse tijd. Mineralen. Skeletten. Plastinaten van ingewanden

en afgietsels van het bloedvatenstelsel. Schedelboren en andere geneeskundige

instrumenten. Plantenmodellen. Romeinse godenbeeldjes en

een maquette van het Pantheon. Beelden en maskers uit Afrika en

Oceanië. Een veulen met een waterhoofd. Een vliegende hond.

Een inktvis op sterk water.

 

50 kunstwerken. Van Piranesi over Ensor tot Panamarenko.

 

Philip Aguirre Y Otegui, Stephan Balleux ,Ruben Bellinkx, Fred Bervoets, Guillaume Bijl, Fia Cielen, Caroline Coolen, Anton Cotteleer, Jan Cox, James Ensor, Nick Ervinck, Jan Fabre, Francisco Goya, Tom Liekens, Panamarenko, Wim Hermans, Nadia Naveau, Giovanni Battista Piranesi, Guy Rombouts, Roger Van Akelijen, Bart Van Dijck, Marilou Van Lierop, Alexandra Verhaest, Ysbrant

 

Kunst, kennis, verwondering, ontdekking, beleving.

 

Deze tentoonstelling is een realisatie van de Gentse Universitaire Musea.

Curatoren: Frank Herreman en Tom Liekens.

 

 






Happy Birthday Dear Academie
Happy Birthday Dear Academie


THE TROPHY
THE TROPHY

Vernissage 19 mei om 15uur met inleiding door Kurt Van Eeghem

 

zon 19 mei tot zon 23 juni 2013

dagelijks van 14 tot 18uur

Vaartstraat 131 3000 Leuven

www.cypresgalerie.be

+32 16 29 77 37

    



 

THE TROPHY

SCHILDERIJEN VAN TOM LIEKENS IN CYPRESGALERIE TE LEUVEN

 

Een onderwerp dat steeds terugkomt in de monumentale schilderijen van kunstenaar Tom Liekens is de natuur in haar kunstmatige vorm, zoals we die kennen uit dierentuinen en natuurhistorische musea. Of de manier waarop landschappen en dieren werden voorgesteld doorheen de kunstgeschiedenis, in sprookjes of films. Zijn werk is doorspekt van kunst- en cultuurhistorische citaten.

 

Zo is Tom Liekens - hoewel beslist geen voorstander - al jarenlang gefascineerd door de jacht en hoe die door de eeuwen heen in vele gedaantes afgebeeld werd op schilderijen. De kunstenaar inspireerde zich voor deze tentoonstelling op Barokke jachtstillevens; voorraadkamers waar het dode wild hoog opgestapeld lag. De meest uiteenlopende diersoorten wachtten daar op hun verwerking in de keuken: vissen, zwanen, pauwen, herten en hazen.

 

In Liekens doeken staan echter plastiek speelgoeddiertjes, die je in elke kinderkamer aantreft, model. Hij stapelt de diertjes op en schildert het tafereel als een stilleven op groot formaat. De kunstenaar gebruikt de speelgoeddiertjes als artificiële modellen om hun archetypische en iconische kwaliteiten. Door ze groter te schilderen dan ze in werkelijkheid zijn, lijken ze levensecht, wat een dramatisch bijna apocalyptisch beeld oplevert vol associaties. De leeuw, die overal ter wereld zo graag als menselijk evenbeeld en nationaal symbool gekozen wordt, troont bovenop de beestenstapel als op de heuvel van Waterloo.

 

Andere werken verwijzen dan weer naar het fenomeen van de jachttrofee. Op een groot schilderij poseren jagers fier bij hun pas geschoten wild. Of hij toont de verzamelzucht van de jager: overladen muren vol geprepareerde trofeeën: koppen van leeuwen, buffels en antilopen, slagtanden van olifanten, edelhertgeweien of schedels van moeflons en luipaarden. De rijke buit is niet alleen een macabere herinnering van de jager aan zijn avonturen maar zou ook zijn moed en doorzetting moeten illustreren. Of hoe jagers hun eigen eer najagen. En uitstallen.

 

De schilderijen van Tom Liekens zijn een mix van pathos en dramatiek, overgoten met een relativerende ironie.

 

In CypresGalerie te Leuven zijn de schilderijen op monumentaal formaat te zien alsook de vele aquarellen die dienden als voorstudie.

 

 





 


The Study
The Study

Wanneer?

Vernissage: vrijdag 8 februari om 19u. Openingswoord door bioloog Dirk Draulans.

 

Tentoonstelling The Study

9 februari tot 11 april

 

Bezoek enkel op afspraak: info@huishappaert.com

                                      : +32 3 226 66 35

 

Extra toonmomenten

 14 maart: uniek try-out concert van componist-pianist  Guy Van Nueten

                                                   Inkom: 6€ Vooraf reserveren per mail.

 

11 april:  Finissage 19u

 

Waar?

Het Huis Happaert
Happaertstraat 25
2000 Antwerpen



Met zijn passie voor de natuur en zijn fascinatie voor de figuur van Charles Darwin als uitgangspunt realiseerde Tom Liekens tientallen monotypes en houtsneden in het Frans Masereelcentrum. Deze vormden de basis voor monumentale collages geïnspireerd op de 19de eeuwse werkruimte van Darwin. Hij schreef in deze kamer zijn The Origin of Species, dat geldt als één van de belangrijkste wetenschappelijke werken in de geschiedenis. Het overvolle Victoriaanse interieur is niet alleen inhoudelijk erg interessant maar ook beeldend vol mogelijkheden.

Deze en andere werken zijn te bekijken vanaf 8 februari tot 21 april in Huis Happaert, een prachtig gerenoveerd pand uit de 16de eeuw, in hartje Antwerpen, dat thans gebruikt wordt voor evenementen, kleine concerten en tentoonstellingen.

 


The Grand Coincidence
The Grand Coincidence

De opening is op

vrijdag 14 december
van 17oo tot 21oo uur

Souterrain
St Laureisstraat 37 - Antwerpen


https://www.facebook.com/events/461890830514734/?ref=ts&fref=ts

Te bezichtigen op afspraak tot 13 januari





Een kerstmisgroepshow gebaseerd op een foto met


Amélie de Brouwer,
Fred Bervoets,
Lieven Segers,
Nadia Naveau,
Nick Andrews,
Tom Liekens,
Tom Poelmans


Serres Chaudes
Serres Chaudes

Marc Ruyters in Hart





Vernissage zondag 11 maart om 16u

Acteur Jan Decleir brengt gedichten uit Serres chaudes van Maurice Maeterlinck

Finissage zondag 22 april om 14u

 

Dichters Andy Fierens, Maarten Inghels, Max Temmerman
en Michaël Vandebril lezen uit Serres chaudes en eigen werk



 

Tentoonstelling :zondag 11 Maart - zondag 22 April

 

Herman Teirlinckhuis, Gemeentelijk museum

Uwenberg 14, Beersel

 Openingsuren:

 Do-vrij-za-zo

 11.00 - 12.30  en  14.00 - 17.00

Info: Tel: 02 359 16 43

 

Serres chaudes
tentoonstelling  collages van  Tom Liekens 
geïnspireerd op Serres chaudes van Maurice Maeterlinck
O serre au milieu des forêts !
Et vos portes à jamais closes !
Maurice Maeterlinck, ‘Serre chaude’, 1889
Dat Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck (1862-1949) één van de meest vergeten meest bekende Belgische auteurs is, weerhoudt niet dat zijn werk kunstenaars blijft inspireren. Maeterlinck is steeds een brug geweest tussen uiteenlopende artistieke domeinen. Het bekendste voorbeeld is zijn Pelléas et Mélissande die voortleeft in de opera van Debussy. Maar ook hier vandaag in Vlaanderen is Maeterlinck nog altijd een inspiratiebron. Denken we aan de film Blue bird van Gust Van den Berghe of de opera L’Intruse van Stef Lernous.
Dat ook Tom Liekens zou ‘gepakt’ worden door de verbeeldingswereld van Maeterlinck was een kwestie van tijd. Liekens werkt gestadig aan een oeuvre waarin een grote samenhang te vinden is. Hij creëert in zijn schilderijen steeds weelderige
kunstmatige werelden waarin een bevreemdende sfeer wordt opgeroepen. Zijn ‘paradis artificiels’ hebben veelal iets van een nachtmerrie: broeierig, dreigend en raadselachtig. Het was Michaël Vandebril, de dichter die onlangs debuteerde met Het vertrek van Maeterlinck (De Bezige Bij) die Liekens wees op de verwantschap van zijn schilderijen met het poëziedebuut van Maeterlinck, Serres chaudes. Liekens geraakte geïntrigeerd door de bevreemdende gedichten van en maakte plannen om een reeks collages te maken, geïnspireerd door de gedichten uit Serres chaudes. Liekens treedt hiermee in het spoor van Georges Minne en Leon Spilliaert die elk ook tekeningen maakten bij deze gedichten.
De broeikassen van Liekens
De Serres chaudes van Tom Liekens zijn zwart-wit collages geworden die zijn samengesteld uit tientallen monotypes van tropische planten. In 2011 gebruikte hij dat procédé ook met takken, bladeren en schors om in het Frans Masereel Centrum voor grafiek de reeks Kempen te maken. Deze heel directe en experimentele manier om met grafiek om te gaan is een verlengde van zijn werk als schilder.
Net als de gedichten van Maeterlinck vertellen de serres van Liekens iets over onze condition humaine. Ze vertellen van een gesloten gevoelswereld die hunkert om uit te breken. De hedendaagse broeikassen van Liekens worden weliswaar verlicht door TL-lampen, maar bezitten eenzelfde donkere raadselachtige zeggingskracht als de Serres chaudes van Maeterlinck. In de broeikaskunst van Liekens wordt het menselijke raadsel weerkaatst.


KEMPEN
KEMPEN

De Vernissage op zaterdag 7 januari om 20u met een muzikale performance van gitarist-componist Pieter Thys.

zondag 8 januari: Finissage van 14u tot 18u met koffie en taart.



 
Bar Nadar- Ernest Van Dijckkaai 19 - 2000 Antwerpen


 

 

 

Tijdens een kunstenaars residentie in het Frans Massereel Centrum voor grafiek in Kasterlee maakte Tom Liekens 5 grote collages samengesteld uit tientallen monotypes.
De werken worden slechts twee dagen tentoongesteld in de tentoonstellingsruimte van Bar Nadar: Finnisage en vernissage in één weekend!



Chaos Heerst
Chaos Heerst

 

Opening
 op vrijdag 9 september om 20u
met voorwoord van dichter-performer Andy Fierens.

  


 

 



OPEN

 Van 10 tot en met 18 september, alle dagen van 14u tot 18u. Gesloten op maandag, dinsdag en woensdag.

BUURTCAFÉ MET GRATIS OPTREDEN
 Op donderdag 15 september spelen:

21u - COLE PARK : One man band van Stijn Cole met piano, zang en loopstation brengt hij singer-songwriter pop, teksten met een kantje, diepe vette beats en een warme stem die soms uitbarst en je zeker niet onbewogen laat.

  22u - TMGS : TMGS begon als een instrumentale surf en spaghetti western band, onder de naam: “The Moe Greene Specials”. De ‘twang’ gitaren en de trompet zijn er nog steeds maar de muziek evolueerde over de jaren naar een meer melodische pop-rock met alternatieve country invloeden.

ETS

 

Naar aanleiding van de tentoonstelling Choas Heerst maakte Tom 

Liekens de bijgekleurde ets ‘In the Eye of the Tiger’, 20cm x 30cm, op 10 getekende en genummerde exemplaren, gedrukt door Roger Van Akelijen. De ets is enkel te koop tijdens de expo voor € 125.

 

 

Reserveren is mogelijk via mail: tomliekens@yahoo.com

 





 Prijs voor Schilderkunst Boechout: De Selectie
Prijs voor Schilderkunst Boechout: De Selectie

Van 1 oktober 2010 tot 31 oktober 2010

Bibliotheek, Jef Van Hoofplein 20 | 2530 Boechout



1e laureaat: Tom Liekens met In the Eye of the Tiger.


Oostende - Mu.ZEE - Public Private Paintings. 2000-2010: 10 jaar schilderkunst uit publieke en privécollecties in Vlaanderen en Brussel

Opening 9 oktober 2010 om 14u00
Van 9 oktober 2010 tot 9 januari 2011



Met PPP, Public Private Paintings wil Mu.ZEE een stand van zaken opmaken van de hedendaagse schilderkunst. Deze tentoonstelling brengt voor de eerste maal het boeiende verhaal van de schilderkunst uit privé- en openbare collecties in Vlaanderen en Brussel uit de periode 2000-2010. Het is tevens een eerbetoon aan het verzamelbeleid van de privéverzamelaar…

Aan 50 kunstenaars oa Tom Liekens werd gevraagd een vlag te ontwerpen voor een optocht ter ere van Ensor. De vlaggen worden tijdens de tentoonstelling getoond in het museum.


Pioniers van de Heistse Cultuur

Vernissage Donderdag 14 Oktober om 19u.

 

De expo is vrij te bezoeken in de nieuwe exporuimte van CC Zwaneberg en de Openbare Bibliotheek van zaterdag 16 oktober tot zondag 14 november 2010.

Elke dag van 9u00 tot 17u00, op woensdag tot 20u (bibliotheek tot 17u), zaterdag van 10u00 tot 17u00 (bibliotheek tot 16u) en op zon- en feestdagen van 14u00 tot 17u00 (bibliotheek gesloten, WEL open tijdens het opendeurfeest op zondag 17 oktober 2010).

 

Cultuurcentrum Zwaneberg
Bergstraat                                                 

2220 Heist-op-den-Berg 



Maak kennis met de rijke Heistse cultuurgeschiedenis van de laatste 2 centennia. In de splinternieuwe exporuimte van Cultuurcentrum Zwaneberg en in het bibzaaltje wordt een beeld geschetst van 2 eeuwen cultuur in Heist. Een overzicht van de pioniers tot de hedendaagse voormannen op gebied van muziek, woord en beeld.


Menschen, Tiere Sensationen
Menschen, Tiere Sensationen

Locatie
de Warande
tentoonstellingsruimte A
Warandestraat 42
2300 Turnhout
http://www.warande.be

Organisatie
de Warande
[T]: 014 41 94 94
[E]l: info@warande.be
[W]: http://www.warande.be
Warandestraat 42
2300 Turnhout



Menschen, Tiere, Sensationen : schilderijen Tom liekens

VERNISSAGE: Zaterdag 26 Juni om 20.00u met voorwoord van Kurt Van Eeghem

De tentoonstelling loopt van 26 juni tot 1 augustus.

openingsuren:

di-vr: 14u-18u

za-zon: 10u-18u

gesloten: maandag

FINNISAGE: Zondag 1Augustus om 15U

Rondleiding door Tom Liekens             met aansluitend Cava.

press:http://www.cobra.be/cm/cobra/expo/100628-sa-tomliekens

        http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/kunsten/1.810827


Knack 7Juli
Knack 7Juli

Jan Braet,Knack 7juli 2010




Aanwinsten uit de Collectie Knecht-Drenth Venlo
Aanwinsten uit de Collectie Knecht-Drenth Venlo

Exposerende kunstenaar(s) / exhibited artist(s):

Michael Kiernan - Tom Liekens     - Raquel Maulwurf - Cornelia Schleime - Raoul Ubac 

Museum van Bommel van Dam

Deken van Oppensingel 6, 5911 AD Venlo, 077-3513457, open: di t/m zo 11.00-17.00, gesloten op maandag, 1 jan, 25 dec en tijdens de carnaval

Expositieperiode van 4 juli t/m 15 augustus 2010 



Medio 2009 heeft Museum van Bommel van Dam van het verzamelaarsechtpaar Tijmen en Helen Knecht-Drenth, die in heel veel opzichten op Maarten en Reina van Bommel-van Dam lijken, naast bijzondere werken van internationaal bekende kunstenaars een supergrote geldelijke gift gekregen. De museumstaf heeft het formidabele bedrag aangewend om de sterk groeiende museumverzameling verder te internationaliseren.

 

In de projectruimte presenteert Museum van Bommel van Dam dankzij de gift van Tijmen en Helen Knecht-Drenth deze zomer nieuwe aanwinsten uit de collectie Knecht-Drenth Venlo. Daaronder bevinden zich onder andere monumentale werken van Michael Kiernan (Engeland), Tom Liekens (België), Raquel Maulwurf (Spanje) en Cornelia Schleime (Duitsland). Deze aanwinsten worden gecombineerd met karakteristieke werken op papier en grafiek van (inter)nationale kunstenaars die al eerder aan de gemeente Venlo zijn geschonken.

 

























 

 






Tom Liekens PAINTINGS

DOG YEARS: 2019-2020
ONE MILLION YEARS BC: 2017 -2018
BARBIZON: 2016-2018
THE TROPHY : 2010-2014
WUNDERKAMMER : 2012-2016
GREENHOUSE: 2012-2015
Waldeinsamkeit: 2011
MENSCHEN, TIERE, SENSATIONEN: 2009-2020
PANORAMA: 2006-2019
DECOR THEATER
SOUVENIRS EXOTIQUES: 2004-2006
MADAGASKAR: 2001-2016
FOSSILS: 1999-2000
EXHIBITIONS

Current
Past
ABOUT
Publications
Contact
Resume
About the work
Texts